Begrippenlijst

WOD – Workout of the Day

De WOD is de “workout” die de leden doen op de betreffende dag.

AMRAP – As Many Rounds (of soms ook Reps) As Possible

Dit is een veel voorkomende structuur in de trainingen. De tijdsduur van de training staat op voorhand vast en de bedoeling is om in die tijd zoveel mogelijk werk uit te voeren (en dus zoveel mogelijk rondes of herhalingen te behalen).

AFAP – As Fast As Possible of RFT – Rounds For Time

Het tegenovergestelde van een “AMRAP”. In een AFAP of RFT workout moet je zo snel mogelijk zijn en de klok stopt pas zodra je klaar bent. De tijd dat de klok voor jou is stopgezet is de score van je training!

Chipper

Een beestachtige workout van oefeningen die in volgorde moeten worden uitgevoerd op een hoge intensiteit. Een chipper stelt je doorzettingsvermogen zwaar op de proef.

 

Snag

Jouw “snag” is een specifieke oefening of WOD die je vreselijk vindt om te doen of waar je niet zo goed in bent. We weten niet waar de term vandaan komt, maar we weten wel dat iedereen er een heeft! Door CrossFit leer je je zwakke punten kennen, ga je ze onder ogen zien en ga je keihard werken om deze punten te verbeteren.

 

The Girls

Dit zijn “benchmark” workouts die de CrossFit community over de hele wereld begrijpt en zijn afgeleid van de naamgeving van orkanen. Deze “benchmark” workouts zijn trainingen die eens in de zoveel tijd terugkomen en je de mogelijkheid bieden om te zien of je progressie geboekt hebt. Als CrossFitters vragen naar je “Fran” of “Angie” tijd, hebben ze het over de workouts en niet over wat je afgelopen weekend hebt gedaan!

 

The Heroes

Dit zijn workouts ter ere van overleden soldaten/militairen in dienst. In tegenstelling tot de “Girls” zijn de “Heroes” vaak lange workouts met de bedoeling om je fitheid te testen. Bij CrossFit 2712 willen we je fitheid verbeteren, dus deze workouts staan bij ons slechts sporadisch op het programma.

 

Scaled

Wanneer je meedoet in een CrossFit les zul je zien dat iedereen hetzelfde doet! Kinderen, senioren, mensen in revalidatie of topatleten. Maar hoe werkt dat nu? Heel simpel, door het schalen van workouts naar zijn/haar persoonlijke fysieke vaardigheden. Elke WOD is ongelimiteerd te schalen zodat iedereen, ongeacht welk fitness level je hebt, een workout kan doen die past bij zijn/haar niveau.

 

As RX’d

Een workout afronden zoals deze voorgeschreven is (dus zonder te “schalen”).

 

PR/PB – Personal Record/Personal Best

Ook al train je samen met anderen, je bent eigenlijk altijd in een wedstrijd met jezelf. Wanneer je een tijd van een WOD verbetert of wanneer je meer gewicht hebt getild bij een bepaalde “lift” (squat, press, deadlift etc…), heb je een PR/PB behaald. Goed gedaan!

 

Box

Een box is een synoniem voor een plek waar CrossFit wordt gebruikt/gegeven.

 

Kipping

Dit is een gymnastiek oefening die ervoor zorgt dat je horizontale momentum kunt veranderen naar verticale momentum. Veel mensen zien dit als vals spelen, maar afhankelijk van het beoogde trainingsresultaat kan dit een zeer effectieve oefening zijn. Binnen CrossFit wordt hij vaak toegepast in workouts waarbij veel pull-ups gedaan moeten worden.

 

BW/BWT

Bodyweight. In sommige workouts staat er bij een oefening “@ BW”. Het gewicht dat voorgeschreven wordt in deze oefening, is gelijk aan je lichaamsgewicht (als dat niet lukt is “scalen” natuurlijk een optie!).

 

EM

Every minute. Gedurende een aantal minuten voer je iedere minuut een aantal reps van een oefening uit.

EMOTM

Every minute on the minute. Gedurende de even minuten van de workout voer je een aantal reps van een oefening uit en gedurende de oneven minuten van de workout voer je een aantal reps van een andere oefening uit.

 

Metcon

Metabolic Conditioning

RM

Rep Max

 

BJ
Box Jumps

 

C&J

Clean & Jerk

 

DL

Deadlift

 

DU

Double Unders

 

FS

Front Squat

 

HSPU


Handstand Push-Up

 

K2E

Knees-2-Elbows

KB


Kettlebell

 

MU

Muscle-Up

 

OHS


Overhead Squat

SDHP

Sumo Deadlift High-Pull

 

SLDL

Stiffed Leg Deadlift

 

TTB/T2B


Toes-to-bar